2006-05-14

Samma alkoholskatt i hela EU!

Vi för en restriktiv alkoholpolitik i Sverige. Systembolaget har monopol på att försälja alkoholhaltiga drycker och alkoholskatten är hög. Anledningen till detta är att värna folkhälsan.

Ett problem i sammanhanget är att väldigt många åker utomlands för att för att handla alkohol. Reglerna för hur stora mängder man får föra in i Sverige från övriga EU är generösa. Det här bidrar till att svenska staten förlorar stora skatteintäkter trots att utgifterna för alkoholmissbruk inte minskar.

Sedan kan man ifrågasätta hela företeelsen. Varför ska folk behöva åka till t.ex. Tyskland eller Baltikum för att köpa precis samma alkohol som vi har i Systembolagets hyllor här på hemmaplan? Något är allvarligt fel.

Lösningen är, anser jag, att införa samma alkoholsskatt i hela EU. Vi får sänka vår skatt medan andra länder för höja. Alkoholen är inte mer skadlig i Sverige än den är i andra länder och inte mindre skadlig i andra länder än i Sverige. Med en enhetlig alkoholskatt kommer vi tillrätta med problemet.