2006-09-14

Kollektivt tänkande vs fri konkurrens

Nu har jag, med hjälp av släkt och vänner, delat ut cirka 4000 personvalsfoldrar i Uppsala, företrädelsevis i Fålhagen.

I kväll delade vi ut foldern i Luthagen. I ett flerfamiljshus på Sturegatan möttes vi av klisterlappar i portarna med texten "Endast av Posten utdelad reklam". Naturligtvis ignorerade vi detta eftersom en broschyr som rör valet och som dessutom innehåller ett partis valsedel är att betrakta som samhällsinformation och inte som reklam. Men klisterlapparna gjorde mig upprörd.

Varför ska Posten ha monopol på att dela ut reklam till de boende? Varför ska till exempel SDR inte få dela ut sin reklam? Troligen är det här ett beslut som bostadsrättsföreningens styrelse har tagit, men varför ska man göra en sådan åtgärd för hela huset? Kan inte var och en själv få sätta upp en lapp på sin dörr om vad han eller hon vill ha och inte ha?

Den här typen av beteende är ett hot mot fri konkurrens. I min värld är det självklart att man låter varje individ tänka själv och ta egna beslut. I det här fallet har alla i huset påtvingats ett kollektivt ställningstagande.

Hur kan jag då veta att alla i det här stora huset inte tycker likadant? Bra fråga! Jo, för att vi blev insläppta i huset, som har portkod, av en glad och trevlig kille som bodde där. När vi sedan hade lämnat byggnaden kom en herre i övre medelåldern ut på sin balkong och kastade ut broschyren på gatan nedanför. Han skrek och levde rövare. "Är ni inte läskunniga? Det står endast av POSTEN utdelad reklam!".

Naturligtvis kan man ifrågasätta graden av hans reaktion. Att bli så upprörd över att ha fått en papperslapp i sitt brevinkast är knappast ett normalt beteende. Men jag köper det. Och visst kan man tycka att information från ett parti inför ett val är samhällsinformation. Men jag kan acceptera att det finns folk som anser att det är reklam.

MEN, det jag aldrig kan köpa eller acceptera är att man sätter ett klistermärke i en port till ett flerfamiljshus med texten "Endast av Posten utdelad reklam". Aldrig.

3 Comments:

Anonymous Helena said...

Bra, visa vart skåpet skall stå!

www.moderaterna.se

14:44  
Anonymous Anonym said...

Lustigt att du inte vet att skilja på vad som är monopol och vad som inte är det. Hade det legat ett marknadsomfattande mot att andra än posten skulle dela ut reklam, då hade du haft ett monopol att tjata om. Nu handlar det om ett enskilt hus, inte en marknad. Vet du inte vad marknad är?

17:38  
Blogger Per Myrsten said...

Posten hade ensamrätt på att dela ut reklam i det aktuella huset. Jag tycker att det är fel, du tycker troligen att det är rätt. Vi har olika ståndpunkter i frågan.
I övrigt är smutskastning från anonyma egentligen inget att kommentera.

17:48  

Skicka en kommentar

<< Home